Index Vakbarát Hírportál

Döglődő cégemet adóhitelre eladnám

2015. május 19., kedd 10:55

A 2016-os adócsomag egyik újítása, hogy a felpörgő cégek kapnak egy kis segítséget az államtól. Ha egy cégnek az adózás előtti eredménye az hatszorosára nő, elég később és részletekben adót fizetnie. Fontos, hogy ez nem adóalap kedvezményt, hanem halasztott adófizetést jelent, azaz az adófizetési kötelezettséget nem csökkenti, csak későbbre tolja ki. Felfogható egyfajta kamatmentes kölcsönként is.

Pontosan ki veheti igénybe a növekedési adókedvezményt? Mik a feltételei? Ezeket a törvény alapján az RSM DTM szedte össze a blogján.

Hegedűs Sándor, az RSM DTM adóüzletágának vezetője szerint vélhetően tovább fog növekedni a transzferár ellenőrzések jelentősége, mivel több cégcsoport esetében nehéz lesz ellenállni a mézes madzagnak, amely szerint egyik évben az egyik, másik évben a másik csoporttagnál mutassák ki a jelentősebb adózás előtti eredményt.

"Különösen érdekes lehet ez egy vertikális integrációt megvalósító cégcsoport esetén. Sok társaság idén még nem adta be a számviteli beszámolóját, így számukra lehetőség nyílik az új szabályokra való felkészülésre" - írta Hegedűs.

Rovatok