Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna: már biztos az államcsőd

2015. május 19., kedd 17:08

Most már szinte biztos, hogy technikailag államcsőd következik Ukrajnában, a kérdés csak az, hogy ez mennyire lesz rendezett folyamat. Az ukrán kormánynak már arra is felhatalmazása van, hogy ha a tárgyalások nem mennek megfelelően, akkor felfüggessze a magánhitelezők kifizetését, írta a Portfolio.hu.

Lényegében elérkezett az ukrán államcsőd ideje, de ezt kifejezetten higgadtan és rendezetten szeretné véghezvinni az ország. Az ukrán pénzügyminisztérium abban reménykedik, hogy "jó szándékú együttműködés" lehet majd a nemzetközi hitelezőkkel és hamar megállapodásra jutnak.

Azt ugyanakkor egészen konkrétan kinyilvánították, hogy az adósságátstrukturálásnak, ami technikailag csődöt jelent, egyszerre kell majd a lejáratok kiterjesztéséről, illetve a kötvények névértékének és kuponkifizetéseinek a csökkentéséről szólnia. Ha azonban nem lesz megállapodás ezekről, akkor teljesen fel fogják függeszteni a kereskedelmi hitelezőknek járó kifizetéseket.

Ez utóbbira a kormány már meg is kapta a felhatalmazást az ukrán parlamenttől. Vagyis mostantól már bármikor dönthetnek úgy, hogy a privát szereplők kifizetésire moratóriumot vezetnek be.

Rovatok