Index Vakbarát Hírportál

Elárasztja a korrupció Magyarországot

2015. május 20., szerda 14:34

A magyarországi válaszadók több mint kétharmada széles körűnek látja a vesztegetési és egyéb korrupciós ügyeket a hazai üzleti életben. Az így vélekedők részaránya több mint kétszerese a fejlett piacokon mért szintnek, de régiós szinten is jelentősen kilógunk, hiszen ez az arány 10 százalékkal meghaladja a régiós átlagot – derül ki az EY (korábbi nevén Ernst&Young) cégvezetőket kérdező felméréséből. 

Csak a szavak szintjén

A magyarországi cégek közel fele ugyanakkor rendelkezik antikorrupciós szabályzattal, illetve a megkérdezettek ugyanekkora arányban nyilatkoztak úgy, hogy menedzsmentjük erőteljesen kiáll a korrupcióellenesség mellett.

Ahhoz, hogy ezekben a mutatókban érzékelhető javulás következzen be, a magyar cégeknek célszerű lenne beépíteniük a működésükbe néhány alapvető folyamatot, amelyek segítik őket a visszaélési kockázatokkal szembeni hatékonyabb védekezésben. A legfontosabb, hogy minden munkatárs számára nyilvánvaló legyen, a vezetőség nem csak a szavak szintjén, hanem a gyakorlatban is elkötelezett az etikus üzleti magatartás mellett. Ennek a tudatosítására alkalmas eszköz lehet a vállalati vesztegetésellenes és antikorrupciós képzések és auditok rendszeresítése. Ebben a tekintetben hosszú út áll még a hazai cégek előtt, de csak az ilyen jellegű képzések terjedése kényszerítheti ki azt, hogy bizonyos alapvető etikai normák a hazai gazdasági életben és a piaci szereplők körében általánosan elfogadottá váljanak” – mondta Biró Ferenc, az EY partnere.

Az adataink se valósak

Magyarországon a válaszadók 42 százaléka látja úgy, hogy az eredménykimutatások gyakran a valóságosnál kedvezőbb képet festenek egy-egy vállalat gazdálkodásról. Ez az arány 5 százalékkal magasabb, mint a vizsgált régió egészére vonatkozó adat.

A jelenség tehát biztosan létezik, de amikor a cégvezetők a saját vállalatukról biztosan a valósnál sokkal szebb képet festettek le. Ugyanis hiába tartják azt, hogy nálunk gyakran nem lehet hinni a nyilvános adatoknak, a felmérés szerint a nyugati országoknál is kevésbé manipuláljuk a beszámolókat, és szinte senki nem szerepeltetett hamis adatokat az elmúlt egy évben saját cégénél.

Ugyanez igaz a korrupcióra is, ahol szinte senki nem tart elfogadhatónak semmilyen vesztegetést, valahogy azonban mégis egyre terjed. Az állami szabályozás pedig szerintünk a legkevésbé gyakorol pozitív hatást az iparági etikai normákra, ha bármely régiós átlaggal vetjük össze. Cserébe a legkevésbé segíti a cégek sikeres működését hasonló összevetésben.

Módszertan

2014. december és 2015. január között a felmérést során összesen 3 800 interjút készítettek az európai, közel-keleti, indiai és az afrikai régió 38 országában dolgozó vezetőkkel. A mintában minden országban a legnagyobb társaságok szerepeltek. A megkérdezett munkavállalók között voltak igazgatótanácsi tagok, felső vezetőségi tagok, illetve egyéb vezetők és munkavállalók. Az interjúk anonim módon, az adott ország nyelvén, online vagy személyesen zajlottak. Magyarországon száz interjú készült.

Rovatok