Index Vakbarát Hírportál

Kegyetlen játékok

2015. május 20., szerda 10:23

Bevizsgáltak egy adag játéktípust a fogyasztóvédelmi hatóságnál, és minden másodikról az derült ki, hogy nem biztonságos a gyerekeknek. 

A „gyermekek tömegét” hordozó játékoknak speciális szabályoknak kell megfelelniük. Ha túlságosan törékeny egy ilyen játék, túl instabil, esetleg nem megfelelő a szerkezeti kialakítása, akkor balesetveszélyes lehet. A vizsgálat kizárólag a játékként árusított, valamint a fiatal gyermekeknek készített termékekre – triciklikre, játék rollerekre, játék gördeszkákra, játék autókra – terjedt ki. A laboratóriumban szám szerint kilencfajta rollert, hatfajta triciklit, négyfajta játék autót és háromfajta játék gördeszkát vizsgáltak az ellenőrök.

Instabil a tricikli

A rollerekkel a legtöbb esetben az volt a gond, hogy az első kerék átmérője nem volt megfelelő. Ha túl kicsi a kerék, az azért baj, mert a játék roller könnyen megakad, és a gyerek orra bukik vele. Probléma volt még a kormánymarkolat nem megfelelő kialakítása is: a markolat ugyanis több esetben kisebb volt az előírtnál. Ez azért gond, mert a gyerek nem tudja stabilan megfogni a kormányt, ha a kialakítása nem megfelelő. Ezek a kifogások összesen három-három fajta játék rollernél merültek fel. Előfordult, és sérülésveszéllyel jár az is, hogy az egyik a roller vázán éles éleket alakítottak ki, vagy a rosszul kivitelezett, úgynevezett hegesztési varratok hegyesek voltak .

A kifogásolt triciklik pedig pont a stabilitási vizsgálatoknál buktak el. Azok a termékek, amelyeket ki kell vonni a forgalomból, a vizsgálat szerint túl könnyen borulhatnak fel. Ezeknél a termékeknél is előfordult, hogy a szakemberek veszélyes éleket és hegyes végződéseket találtak, illetve az is probléma volt, hogy némelyik termék réseibe a gyerekek ujja könnyen beszorulhat.

Nézze meg a próbákat: a tesztgyerekeket 50 kiló szimbolizálja, a játék autó átrobog a küszöbön, az ujj beszorul a triciklibe.

Ugyanez volt a gond az egyik vizsgált játék autóval is, amely úgy lett kialakítva, hogy a gyerekek ujjai könnyen becsípődhetnek.

Szuper deszkák

A vizsgált játék gördeszkák viszont tökéletesen megfeleltek a biztonságos gördeszkáktól elvárt paramétereknek. Persze ettől még orra lehet bukni ezekkel is, de leginkább ügyetlenségből, nem azért, mert eleve felelőtlenül gyártották le őket – a teszt szerint attól, hogy ráállunk, még nem lesz baj.

A veszélyes termékek forgalmazását a hatóság betiltotta, a termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok fognak intézkedni. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pedig azt ígéri, hogy folytatja a munkáját, és további játékokat is bemér majd a későbbiekben.

Rovatok