Index Vakbarát Hírportál

Jobb lesz hazamenteni a kisíbolt pénzt

2015. május 23., szombat 07:57 | aznap frissítve

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a jövőben kedvezőbb adókulccsal lehet majd legalizálni a külföldről hazautalt pénzeket. Már egy év után olcsón hozzájuthat az adóamnesztia keretében külföldről hazautalt jövedelméhez az a magánszemély, aki stabilitási megtakarítási számlát (smsz) nyit, csupán 10 százalékot kell adóznia.

A jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslatban szerepel ez a változtatás, és minden 2015. július 1. után nyitott számlára érvényes lesz. Az adóamnesztia lényege, hogy a magánszemélyek által elhelyezett legkevesebb 5 millió forintos összeg származását és a közteher megfizetését nem firtatja az adóhatóság, ha meghatározott feltételekkel öt évre államkötvénybe fektetik a pénzt.

A benyújtott törvényjavaslat szerint a számla egy éven belüli feltörésekor 20, egy éven túlinál 10 százalék adót kell fizetni. Most, ha valaki az első három évben kiveszi a pénzt, az összeg kétszerese adózik 16 százalékkal, a negyedik év előtt a kivett pénz, míg az ötödik előtt ennek fele adózik 16 százalékkal. Az ötödik évtől az összeg adómentessé válik, miközben a mindenkori állampapírhozamokkal kamatozik. A változtatásra azért van szükség, hogy a többnyire adóparadicsomokból hazautalt jövedelmeket minél előbb "bekapcsolják a gazdaság vérkeringésébe".

Korábban volt egy hasonló adóamnesztia, akkor 10 százalékos adókulcs mellett közel 100 milliárd forintot utaltak haza. Az smsz 2013 decembere óta érhető el, eddig 45 milliárd forint érkezett.

Rovatok