Index Vakbarát Hírportál

Sobotka egy fabatkát sem adna a cseh euróért

2015. május 31., vasárnap 18:50

Az euró bevezetésének időpontjáról Csehországban a jelenlegi hárompárti koalíciós kormány nem fog dönteni, mondta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök az MTI szerint. Sobotka szerint ezért semmi értelme megrendezni azt a népszavazást, amit Andrej Babiš pénzügyminiszter javasolt.

Sobotka azután beszélt erről, hogy a témáról egyeztetett Miloš Zeman államfővel, a pénzügyminiszterrel és Miroslav Singerrel, a jegybank kormányzójával. 

A koalíciós szerződésben az áll, hogy a koalíció nem fogja meghatározni az euró bevezetésének időpontját. A vasárnapi vita újra megerősítette, hogy nincs reális esély arra, hogy ebben a kérdésben a koalíció egységes álláspontra jusson

– mondta Sobotka.

A kormányfő szerint a legfőbb feladat jelenleg az, hogyan javítsanak a cseh gazdaság működésén úgy, hogy az megközelítse az euróövezet országainak gazdaságát. „Arra van szükség, hogy a valóságban közelebb kerüljön a csehországi életszínvonal, a bérek a GDP az euróövezet színvonalához. A közeledéshez még néhány évre van szükségünk. Csak ezután van értelme foglalkoznia az euró bevezetésének dátumával” – mutatott rá a miniszterelnök.

Szakértők szerint Csehország legkorábban 2020-ban vezetheti be az európai közös pénzt. Az esetleges csatlakozás dátumáról a 2017-es parlamenti választások után felálló kormánynak kellene döntést hoznia. A legutóbbi felmérések szerint a csehek 69 százaléka ellenzi az euró bevezetését, míg 24 százalék támogatja.

Rovatok