Index Vakbarát Hírportál

Változtatott egyet az MNB

2015. június 2., kedd 15:49

Az MNB nemrég csinált az egyik legfontosabb monetáris politikai eszközéből, a kéthetes kötvényből kéthetes betétet. De most ezt is lecserélik három hónapos betétre, írja az MTI.

Egészen pontosan megmarad némi kéthetes betét is mennyiségi korlátozásokkal, de alapvetően arra szorítanának mindenkit, aki eddig a kéthetes betétben tartotta a fölös pénzét, hogy vigye át a kevesbé könnyen hozzáférhető három hónapos, fix kamatozású betétbe. 

Ez némileg kellemetlen a kéthetes betét fő vevőinek, a bankoknak, amelyek eddig azt a pénzt, amivel hirtelen nem tudtak mit csinálni, rövid időre berakták ilyen kéthetes betétbe. Most egy kicsit megdrágítják ezt nekik, hátha többet hiteleznek inkább, vagy hátha több állampapírt vesznek akkor már. A három hónapos betét ugyanis nem értékpapír, nem számít jegybanki fedezetnek sem, és a lejárata pont hatszor hosszabb, mint eddig.  

Ha pedig nagyobb a kereslet, és csökkennek az állampapírhozamok, akkor spórol valamennyit az állam. Ezzel egy időben pedig a forint is gyengülhet a lépéstől. Persze a pénz egy része, amit most nem tudnak már kéthetes betétben tartani, kilökődhet külföldre is. 

A kéthetes betét limitjét 1000 milliárd forintban szabták meg, erre a szintre pedig szeptembertől decemberig fogják rászorítani a bankokat, írja a Portfolio

Rovatok