Index Vakbarát Hírportál

Otthagyta az IMF küldöttsége a görögöket

2015. június 11., csütörtök 18:22 | aznap frissítve

Faképnél hagyta a Nemzetközi Valutalap, az IMF küldöttsége Brüsszelben a görög delegációt az adósságválság rendezéséről folyó tárgyalásokon, mert úgy értékelte, hogy semmit nem közeledtek az álláspontok.

Gerry Rice, az IMF szóvivője Brüsszelben azt mondta, hogy a küldöttség visszautazott Washingtonba, mert igen távolinak tűnik a megállapodás. Ugyanakkor hozzátette, hogy az IMF „nem áll fel az asztaltól", továbbra is elkötelezett a görög adósságválság rendezése mellett. Szerinte a labda most a görög térfélen pattog, írja az MTI.

Megmaradtak a véleménykülönbségek a görög kormány és az Európai Bizottság között, mondta a görög miniszterelnök, miután tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével. „Olyan megállapodást szeretnénk, amely a szociális kohézió megőrzésével biztosítja a gazdasági növekedést Görögországban és az államadósság fenntartható szintjét – mondta Ciprasz.

Az Európai Bizottság szerint „baráti és konstruktív" volt a kétórás találkozó. A tájékoztatás szerint Juncker elnök ismertetett a görög kormányfővel egy lehetséges eljárást, amely lehetővé teszi, hogy Athén még időben kölcsönösen elfogadható megoldást találjon a három hitelezőjével, az Európai Bizottsággal, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Az EU-bizottsági forrás hozzátette, Juncker és Ciprasz megállapodtak, hogy szoros kapcsolatban maradnak a következő napokban.

Juncker is elutasította már a telefont

Brüsszelben elutasították a görögök gazdasági reformlistáját, amiért cserébe végre hozzáférhetnének az uniós mentőcsomagjukból befagyasztott 7,2 milliárd euróhoz. Korábban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke berágott Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökre, mert nem küldték meg a beígért reformterveket határidőre.

Másoknál is kezd elszakadni a cérna. Néhány tagállamnak „fogyóban a türelme”, figyelmeztetett Alexander Stubb finn pénzügyminiszter. Az országban nemrég alakult új kormány, amelybe bekerült a „Finnek” nevű, mentőcsomagokat ellenző, populista párt is.

Eközben persze Alekszisz Ciprasz sem engedhet sokat a választási ígéreteiből, hogy lazítanak a mentőcsomagokért cserébe elvárt szigorú intézkedéseken. Főleg a nyugdíj- és az áfarendszer, valamint az elvárt költségvetési többlet körül megy a vita.

Ahogy arra Angela Merkel is rámutatott: vészesen fogy az idő. A csúszás miatt egyre nagyobb a valószínűsége, hogy február utánújra meg kell hosszabbítani a mostani, június végén lejáró mentőcsomagot, amikor egyébként a görög kormánynak 1,6 milliárd eurót kell törlesztenie a Nemzetközi Valutaalap felé. Ebben a hónapban június 18-án találkoznak utoljára az euróövezeti pénzügyminiszterek, akik hivatalosan dönthetnek az ügyben.

Rovatok