Index Vakbarát Hírportál

NGM: Nem dolgoznak kevesebben a boltzár miatt, nem azokat az adatokat kell nézni

2015. június 23., kedd 08:11

Több mint kétezerrel csökkent az alkalmazottak száma a kereskedelemben és a túlórák száma is megugrott a vasárnapi boltbezárás óta, írta hétfőn a Blokkk.com a KSH adataira hivatkozva. A cikk szerint az adatok alapján úgy néz ki, hogy a zárva tartás elrendelése miatt csökkent a létszám, ugyanis amíg a közvetlenül érintett kiskereskedelemben 2400 fővel csökkent a létszám, addig a nagykereskedelemben kicsit még nőtt is.

A boltzár bevezetését követően egyébként már előkerült egy 2011-es tanulmány, ami 10-15 ezer munkahely megszűnésével számol a vasárnapi zárva tartás bevezetésének esetén. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) akkor tagadta, hogy ezt a tanulmányt a tárcában készítették volna, és hiteltelennek nevezték a hatástanulmányt. Az NGM álláspontja akkor az volt ugyanis, hogy

nem igaz, hogy bárki munka nélkül maradna a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt.

A Világgazdaság rákérdezett az NGM álláspontjára az új adatokkal kapcsolatban: azt írták, hogy most sincs szó létszámcsökkenésről, ugyanis a tárca szerint szezonális hatások miatt a statisztikákat év/év összevetésben érdemes vizsgálni, eszerint pedig tízezerrel nőt a kereskedelemben dolgozók száma egy év alatt (amiből 2500 új munkahely a kiskereskedelemben). Azt is írták, hogy ezen belül ráadásul május 20. és június 20. közötti időszakban 1959 új munkahelyet jelentettek be a kiskereskedelmi szektorban.

A teljes képhez mindenesetre az is hozzátartozik, hogy február és március között utoljára 2009-ben bocsátottak el több kereskedelmi alkalmazottat, és amíg tavaly folyamatosan nőtt az ágazatban dolgozók száma, addig a vasárnapi zárva tartás bevezetés után munkahelyek szűntek meg.

Rovatok