Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter saját magát méltatta

2015. június 23., kedd 17:30

Jól vizsgázik a magyar külpolitika a hazai beruházások ösztönzésében, értékelte saját minisztériumának teljesítményét a külügyminiszter kedden annak ürügyén, hogy átadtak a Heinekennek egy csomagolóüzemet Sopronban.

Szijjártó Péter azt mondta: tavaly a beruházások értéke 5216 milliárd forintra nőtt, 14 százalékkal haladta meg a 2013-ast. Állítása szerint ilyen mértékű növekedésre 17 éve nem volt példa. A Nemzeti Befektetési Ügynökség értékelése szerint Közép-Európa második legeredményesebb befektetési ügynöksége, tavaly ugyanis 60 beruházási projektről tárgyalt sikerrel.

Nálunk a legmagasabb a külföldi működő tőke nemzetgazdasági teljesítményhez mért aránya. Ez a tendencia tovább folytatódik, az első öt hónapban a befektetési ügynökség 27 projektet tárgyalt sikerrel, ezek körül 13 olyan vállalat beruházása, amelyek már jelen voltak a magyar piacon.

A befektetések növekedésével az idei év első negyedévében 1,5 százalékkal növekedett a foglalkoztatottság Magyarországon, amely Lettország mögött a második legjobb eredmény az Európai Unióban úgy, hogy mindeközben annak átlaga 0,3 százalék. A miniszter mindezzel igazolva látja az elmúlt öt év gazdaságpolitikáját.

Diós László, a Heineken Hungaria Sörgyárak Zrt. HR-igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a mostani beruházással új munkahelyek ugyan nem jöttek létre, de a meglévő mintegy 160 dolgozó "pozíciója megerősödik".

Rovatok