Index Vakbarát Hírportál

Hiába a CSOK, kell az önerő

2015. június 24., szerda 08:26 | aznap frissítve

Sokan várják az új lakástámogatási rendszert (CSOK), már bővítésre és használt lakás vásárlására is megkaphatunk. De az állami ajándékpénz nem helyettesíti az önerőt.

Ha az ember hitelt kér a banktól, jóval szigorúbb elbírálás alá esik, mint korábban. Idén januárban lépett hatályba az adósságék, aminek két lába van:

  1. A jövedelemarányos törlesztőrészlet, ami legális jövedelem arányában korlátozza a havi maximum törlesztőt, és 
  2. a hitelfedezeti mutató, ami a lakásérték arányában korlátozza a felvehető hitel nagyságát.  A hitel a fedezetéül felajánlott ingatlan forgalmi értékének 80 százalékánál nem lehet magasabb.

A kettes pontból következik, hogy minimum 20 százalékos önerő kell a hitelfelvételhez. A most július 1-jétől elérhető CSOK támogatással kapcsolatban viszont sokan azt gondolják, hogy az ajándék állami pénz helyettesíti ezt az önerőt. A Duna House (DH) szerint viszont ez nem így van. Valószínűleg a törvényileg előírt önerőminimumot a legtöbb banknál nem csökkenti a támogatás. A DH szerint viszont a bankok között sincs egyelőre tökéletes egyetértés a jogértelmezésben, tehát a dolgot majd a gyakorlat fogja véglegesen letisztázni. 

Rovatok