Index Vakbarát Hírportál

A magyar pecások is beállnak Áder zöld seregébe

2015. június 26., péntek 14:57

Magyarország legnagyobb civil szervezete, a több mint 300 ezer tagú Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) is csatlakozik az Al Gore volt amerikai alelnök által kezdeményezett Áder János köztársasági elnök által is felkarolt környezetvédelmi akciójához.

A zöld akció céljai ambiciózusak: a decemberi párizsi klímacsúcs előtt egymilliárd támogatót szeretnének szerezni. Ebből most 300 ezret le is tudtak a Nógrád Megyei Bátonyterenyén, a maconkai tónál a Horgászat Nagyköveteinek III. Találkozóján ugyanis Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke közölte: valamennyi tagszervezetük az elobolygo.hu kezdeményezés mellé áll.

A cél, hogy a legnagyobb kibocsátókat, a legnagyobb szennyezőket, az Egyesült Államokat, Kínát, Indiát, Brazíliát, Oroszországot "a most körvonalazódónál ambíciózusabb megállapodásra" szorítsa majd a párizsi klímacsúcson decemberben.

Áder szerint a klímaváltozás hatásai sokkal jobban érvényesülnek a Kárpát-medencében és Magyarországon, mint Európa más részein. "A mi életünkről van szó, a mi földjeinkről, levegőnkről, vizünkről, és legfőképpen a mi gyerekeink és unokáink jövőjéről."

A pecások azért a távoli jövő mellett rövid távon is terveznek, a MOHOSZ elnöke azt mondta, hogy szeretnék, ha az élőhal áfája is öt százalékra csökkenne, nem csak a disznóé.

Rovatok