Index Vakbarát Hírportál

Megint leminősítette Görögországot a Moody's

2015. július 2., csütörtök 08:14

Leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államadós-osztályzatát a Moody's. Leginkább azért, mert miután nem tudtak megegyezni a nagy hitelezőikkel, még közelebb kerültek a teljes csődhöz, írja az MTI.

A hitelminősítő szerint egyre valószínűtlenebb, hogy akár több nemzedéknyi időszak növekedésével letudják az államadósságukat, ráadásul a helyi társadalom se látszik elfogadni az ilyesmit. 

Gyorsan mentik a pénzüket a görögök is

A görög bankrendszert egyébként sem volt jó állapotban, de az elmúlt hetek fejleményei még tovább károsították. Ráadásul a hivatalos hitelezők megállapodási javaslatairól tervezett népszavazás meghirdetése után a görög háztartások egyre gyorsabb ütemben menekítették ki pénzüket a bankbetétekből. A Moody's becslése szerint november vége óta 44 milliárd eurót vontak ki a görög bankokból a magánszektorbeli betéttulajdonosok, és a görög bankrendszer betétállománya 120 milliárd euróra csökkent.

Csak az elmúlt két hétben több mint 8 milliárd eurónyi betétállomány áramlott ki a görög bankrendszerből

 A Fitch és a Standard & Poor's is nemrég rontotta Görögország adósbesorolását, mert egyre valószínűbb, hogy magánhitelezőknek sem fognak majd fizetni. 

Rovatok