Index Vakbarát Hírportál

Most indult a bank, már 400 millió ügyfele van

2015. július 17., péntek 08:21

Az Alibaba e-kereskedelmi óriás kapcsolt vállalkozása, az Ant Financial nemrégen megszerezte a banki engedélyt, még júliusban el is indul a MyBank névre keresztelt szolgáltatásuk.

A 45 milliárd dollár értékű cég durván 400 millió ügyféllel rendelkezik. Fiókjaik nincsenek, és olyan ügyfelekre lőnek, akiket eddig a kínai bankok nem akartak vagy nem is tudtak kiszolgálni, írta a Portfolio.hu. Ha bejön a stratégia, akkor biztosra, hogy a hagyományos bankoknak is lesz félni valójuk az Ant Financial agresszív piacszerzési gyakorlata miatt.

Az Ant Financial már az engedély megkapása előtt is utazott pénzügyi szolgáltatásokban:

Ezért is annyira nagy durranás, hogy megszerezték a banki engedélyt, és MyBank brand alatt el is kezdhetik gyűjteni az új ügyfeleket. A kezdetben mindössze 300 dolgozóval rendelkező bank marad azon a pályán, ahol már eddig is sikeres volt: a magánszemélyekre és a kkv-kra, a hagyományos bankrendszert fizikai vagy pénzügyi korlátok miatt el nem érőkre vadásznak.

Belőlük pedig sok van, ugyanis a hagyományos, kormányzatilag szigorúan szabályozott kínai bankrendszer a vidéki ügyfeleket fizikailag is képtelen kiszolgálni, sokszor nem is éri meg nekik bajlódni a kis keresettel és kevéske vagy semmilyen megtakarítással nem rendelkező ügyfelekkel.

Bár ehhez még szükségük lesz a helyi felügyelet végső jóváhagyására, a MyBanknál arcfelismerő technológiát használva lehet majd az új ügyfeleknek számlát nyitni. Így valóban sohasem kell majd a leendő ügyfeleknek személyesen bemenniük a bankba, és kizárólag online vagy az ügyfélszolgálaton keresztül bankolhatnak.

A tervek szerint csak legfeljebb 5 millió jüanos (220 millió forintos) hiteleket nyújtanak, az ennél nagyobb hitelre vágyókat a hagyományos partnerbankjaikhoz irányítják át egy nyílt pénzügyi platformon keresztül. A cégcsoporton belüli szinergiákban óriási potenciál rejlik, és ezt kíméletlenül ki is fogják használni.

A bank a gyors növekedés és a hitelezés beindítása érdekében friss tőkét szerzett külső befektetőktől. Pár nappal a banki engedély megszerzése után meg is erősítették azt a pletykát, hogy a cég egy első körös kockázatitőke-gyűjtésben vett részt, de a részleteket nem közölték. Sajtóértesülések szerint körülbelül 20-25 milliárd jüannal (3,2-4 milliárd dollárral) szálltak be kínai befektetők a cégbe.

A nagybefektetők között első helyen a National Social Security Fund, az egyik legnagyobb kínai nyugdíjalap szerepel, amely 5 százalékos részesedést vásárolt, de a befektetők között szerepelt még a China Development Bank befektetési üzletága, és a Postal Savings Bank of China. Az Ant Financial összesen nagyjából 10 százalékos részesedéstől vált meg. Az Ant Financial már régóta bevallottan tőzsdére készül, akár már jövőre, de legkésőbb 2017-ig szeretnék is megejteni az IPO-t. Ha ez bekövetkezik, akkor könnyen lehet, hogy a saját anyavállalatát is túlszárnyalja majd értékben a cég tőzsdére vezetése.

Rovatok