Index Vakbarát Hírportál

Utcára mennek a Quaestor-károsultak

2015. július 22., szerda 21:35

Közzétették a Quaestor-kötvények sorozatonkénti fiktív valós kötvény-arányait a PSFN honlapján. Az előzetes becslésekkel nagyjából egybevágóak az arányok, vannak tehát olyan sorozatok, ahol a fiktív kötvények aránya meghaladja a 85 százalékot, míg más sorozatoknál nem is voltak fiktív kötvények.

Mint arról korábban már írtunk, nemrég elindult volna a Quaestor-károsultak kártalanítása, az ügyfelek mégsem elégedettek, és egyébként is elég sok a furcsaság az egész ügy körül. Még a csőd után lóhalálában hoztak egy törvényt a Quaestorra, ami szerint a többi bebukott csaló brókercégtől eltérően a Quaestor-kötvényeseit biztosan kártalanítaniuk kell a tisztességes pénzügyi cégeknek 100 ezer euróig, azaz nagyjából 30 millió forintig.

Hiába fogadták el azonban a törvényt, a Quaestor-ügyfeleket csak néhány hétre tudták vele megnyugtatni. A quaestorosokkal kivételező szabályozást a Buda-Cash-károsultak is megtámadták az Alkotmánybíróságon (AB), sőt, még a kártalanítás finanszírozásának biztosításával legnagyobbat szívó OTP is.

Aztán a kormány úgy csinált, mint ha ez az indok elég lenne arra, hogy felrúgják a saját maguk alkotta szabályokat, kitalálták, hogy egyelőre csak 6 millióig szól a kártalanítás és csak a fiktív kötvények után. Utána meg ráfogták az egészet a bankokra.

A Quaestor-károsultak kártalanításának megakadását a bankok okozták azzal, hogy megtámadták az Országgyűlés döntését, és beadvánnyal fordultak az Alkotmánybírósághoz, mondta szerdán Rogán Antal.

A károsultak pedig eléggé ki vannak akadva, tüntetést szerveznek szombat délután kettőre az MNB elé, teljes kártalanítást követelnek.

A felszámoló által közölt fiktív és valós kötvényarányokat az alábbi táblázat tartalmazza: 

Végre kiderült: ennyit kapnak kötvényenként a quaestorosok

A felszámoló közleménye szerint az ügyfélvagyon átvizsgálása után egyértelműen megállapítható a befektetők értékpapírszámláján nyilvántartott összes kötvény darabszáma és a KELER központi értékpapír nyilvántartása alapján a rendelkezésre álló Quaestor-kötvények összmennyisége.

Így aztán úgy oldották meg a dolgot, hogy kötvénysorozatonként meghatároztak egy arányszámot minden kötvénytípusra, ezek alapján fizetnek.

Rovatok