Index Vakbarát Hírportál

Történelmi mélypontra kerül a Gazprom

2015. július 29., szerda 16:11

Történelmi mélypontra, 414 milliárd köbméterrefog csökkenni a  Gazprom gázkibocsátása idén az akadozó kereslet és az új beruházások csökkenése miatt, írja a Moscow Times az orosz gazdasági minisztérium jelentése alapján. 

A Gazprom földgáz exportja már az előző félévben is visszaesett, az Európai Unióba és Törökországba 66.8 milliárd köbmétert szállított, 6.2 százalékkal kevesebbet, mint korábban.

Az év végéig pedig az orosz gázexport 5,5 százalékkal 164.6 milliárd köbméterre fog csökkenni. 

Emellett a földgáz 1000 köbméterenkénti átlag ára is majdnem 90 dollárral esett, a szektorba peedig  60 százalékkal kevesebbet fektettek be január és április között. 

A hírek azután jönnek, hogy az ukránok nemrég bejelentették, július elsejétől nem vásárolnak földgázt az oroszoktól, mert nem sikerült megegyezniük az árban. Ráadásul május óta már nem a Gazprom Nyugat-Európa legnagyobb gázszolgáltatója és a Déli Áramlat helyett tervezett vízalatti gázvezetékkel kapcsolatban sem sikerült eddig megállapodniuk Törökországgal.  

Ez már csak azért is rossz hír Putyinéknak, mert Oroszország GDP-jánek 8 százalékát a Gazprom adja, a GDP-t pedig júniusban már 4,2 százalékkal húzták le az ukrajnai konfliktus miatt kivetett nyugati szankciók és a csökkenő olajárak. 

Rovatok