Index Vakbarát Hírportál

A magyar devizás mentőakció semmi a lengyelhez képest

2015. augusztus 6., csütörtök 17:23

A magyar devizahiteles-mentésnél sokkal durvábbat fogadhat el a parlament Lengyelországban, ami 19 milliárd zlotyiba kerül majd a lengyel bankoknak, többe, mint amennyit tavaly összesen kerestek.

Lengyelországban több mint félmillió háztartásnak van svájci frank hitele, nekik viszont nem sikerült elkerülniük azt, amit a magyaroknak igen, hogy a svájci frank januári emelkedése újra az egekbe növelje a törlesztőjüket. Ott ugyanis még csak most fogadják el épp a a devizahitelek złotyisítását szabályozó törvényt, ami ráadásul a októberi választások előtti kampány egyik legfontosabb eleme is. Éppen ezért - meg persze azért, mert tényleg durva az, amit sok lengyel háztartásnak ki kell állnia és nem nagyon bírnák a terhelést – a szerint a módosító szerint, amit tegnap este meglepetésszerűen elfogadott a lengyel parlament alsó háza

az átváltásnál az árfolyam-különbözet 90 százalékát a bankoknak kell majd állnia,

vagyis a hiteleket nem a mostani piaci árfolyamon kell majd złotyisítania a bankoknak, hanem egy kisebb árfolyamon, hogy csökkenjen a hitelesek törlesztője. 

Nálunk ez hogy volt?

Ha visszaemlékszünk, Magyarországon pont azért voltak sokan nagyon elégedetlenek a forintosítással, mert azt látták, hogy sokkal többet kell még visszafizetniük, mint amit eredetileg fölvettek, és a törlesztőrészletük sem csökkent olyan nagyon (sőt, néha nőtt). Ez azért volt, mert a magyar esetben a kormány és a bankok olyan megállapodást kötöttek, amiben az átváltás árfolyamkockázatát az adósokra terhelték, vagyis hiába vette föl valaki 140-180 forinton a frankhitelt, az átváltásnál az akkori piaci árfolyamon, 256,5 forinton számolták ki, hogy mennyivel tartozik még. Persze ez még a frank nagy ugrása előtt volt, úgyhogy végül azt a veszteséget a bankok nyelték le.

Ettől a hitelesek nagyon boldogak lesznek a bankrendszer viszont nagyon megszenvedi majd ezt, mert a kormányzó Polgári Platform eredeti javaslata szerint a bank és a hiteles fele-fele arányban nyeli le a különbözetet. A złotyisítás így a bankoknak nagyjából

19 milliárd złotyiba, vagyis nagyjából 1411 milliárd forintba kerül majd.

Ez azért is kellemetlen, mert az egész lengyel bankszektor tavaly összesen 16 milliárd złotyi profitot termelt. És azért is, mert a kormányzó Polgári Platform eredeti javaslata szerint az árfolyam-különbözetet elfelezte volna a bank és az adós. 

A tőzsdei befektetők el is kezdtek menekülni a lengyel bankoktól, amiknek a részvényei átlagosan 6,4 százalékkal gyengültek csütörtökön. De volt olyan, a Getin Noble bank, aminek a részvényeit annyira el akarja adni mindenki, hogy azok ma 22,5 százalékkal kevesebbet érnek, mint tegnap.

A lengyel javaslatnak még át kell mennie a lengyel parlament felső házán is, ahol szintén a Polgári Platform van többségben, aminek nem nagyon tetszett a módosító, amivel a baloldali SLD párt hackelte meg a törvényjavaslatát. De a kormánypárt az elmúlt hónapokban a szavazói egyharmadát elvesztette, úgyhogy nem kizárt, hogy maga felé hajlik majd a keze és megszavazza javaslatot.

Rovatok