Index Vakbarát Hírportál

Megválnak két régi ÁKK-s szakmai vezetőtől

2015. augusztus 17., hétfő 17:03

Otthagyja az Államadósság Kezelő Központot (ÁKK) Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes, és Búzás László, a nemzetközi ügyekért, így a devizakötvény kibocsátások levezényléséért felelős vezérhelyettes, a Portfolio hírei szerint.

Borbély az ÁKK 1995-ös megalakulása óta az intézmény helyettes vezetője, szakmai munkájának irányítója. A Portfolio szerint azért is igen lényeges két vezérhelyettes távozása, mert mindkét szakember közel két évtizeden át, azaz politikai ciklusokon átívelően magas szakmai színvonalon végezték az államadósság kezeléssel kapcsolatos feladataikat.

A lap szerint az ÁKK adósságfinanszírozásról alkotott elképzelései és az MNB Önfinanszírozási programjának kiterjesztése között nem volt feltétlenül meg a kellő összhang.  Magyarországnak jövőre jár majd le 5,5 milliárd eurónyi devizaadóssága, így az Önfinanszírozási program idén szeptemberi kiterjesztése és a devizában lévő államadósság 1,2 milliárd eurós előtörlesztése az év végi adósságmutató szempontjából nem ideális az ÁKK számára.

De egyéb, szokásos átszervezési hivatkozáspokat is mondtak a lapnak, amely elérte Borbélyt, aki viszont egy szót sem akart szólni az egészről.   

Az ÁKK egyébként januárban kapott teljesen új főnököt, a volt századvéges, majd napi gazdaságos Barcza György vette át a zűrös ügyekbe keveredett előző vezető, a milliárdos Töröcskei István helyét. Barcza szerint az MNB-s program további kiterjesztéséről "optimális módon" megvalósult egyeztetés zajlott az ÁKK és az MNB között.

Rovatok