Index Vakbarát Hírportál

Kiderült a volt ÁKK-vezér pár svindlije

2015. augusztus 19., szerda 12:18 | aznap frissítve

A már megbukott Széchenyi Kereskedelmi Bankban úgy emelt tőkét Töröcskei István - aki korábban az Államadósság Kezelő Központot irányította -, hogy magától a Széchényitől kapott hozzá hitelt, írja a HVG a Magyar Nemzeti Bank vizsgálati jelentésére hivatkozva.

A bankot a korábban Simicska Lajoshoz és Nyerges Zsolthoz közeli Töröcskei István 2010 tavaszán vette meg kétmilliárd forint hitelből. A jelentés szerint a felügyelet már a korai szakaszban is kiszúrt szabálytalanságokat, de az igazán kemény ügyek 2012 elején történtek. A bank január 25-én öt ügyfélnek folyósított összesen kb. 1,5 milliárd forintnyi hitelt. Az elbírálás szokatlanul gyors volt, a lap forrásai szerint a bank belső szabályzatának sem felelt meg. A pénzek aznap és másnap átmentek a kedvezményezettek céges- és magánszámláin, majd szinte hiánytalanul a T&T Ingatlanforgalmazó Zrt. számláján landoltak. Ez a cég Töröcskei és felesége közös vállalkozása volt. 

Az MNB szerint az így szerzett 1,474 milliárd része volt annak az 1,725 milliárdnak, amit a T&T még aznap, január 26-án alaptőke-emelésként átutalt a Széchenyi Banknak. A bank a tőkeemeléshez felhasznált hiteleket egyáltalán nem ellenőrizte. Töröcskei tehát Széchenyi-hitelből emelt tőkét a Széchenyiben, ami teljesen szabálytalan. Később az NGM - miután az állam a bankban kisebbségi tulajdonossá vált - a tőkeemelés rendezésére kényszerítette a többségi tulajt, ami 2014 március végéig meg is történt, de más ügyekben folytatódott a trükközés.

A bank tavaly december óta végelszámolás alatt van. 

Rovatok