Index Vakbarát Hírportál

12 százalékkal csökken az autóhitelesek törlesztője

2015. augusztus 24., hétfő 11:04

Az autóhitelesek már nem éreznek majd semmit abból, hogy a svájci frank hétfő reggel 292 forint felett járt, a frankban felvett autóhiteleket ugyanis a hétfői nappal 287,2 forinton fixálták, mondta Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója a köztelevízióban.

Az autóhitelek összegszerűen nem mérhetőek a lakásokra felvett hitelekhez, viszont elég sokan kötöttek ilyet, Nagy Márton szerint is inkább ez jelent kockázatot. A devizában felvett autóhitelek összege a 9 milliárd euró értékű jelzálog lakáshitelekhez képest egymilliárd eurót tesz ki, de több mint 200 ezer szerződésről van szó, ráadásul az adósok jelentős részének jelzáloghitele is volt.

December közepén az ügyfelek megkapják azt a 31 milliárd forint kedvezményt, amit a kormány és a bankok nyújtanak, és 256,6 forintos svájci frank árfolyamon történik meg a hitelek forintosítása. A bankszövetség és a kormány közötti megállapodásban a bankok magukra vállalták a támogatási összeg, lényegében a 256,6 és a 287,2 forintos árfolyamkülönbözet felét - mondta az ügyvezető igazgató. A mostani árfolyamhoz képest tehát nagyjából 12 százalékos kedvezményt kapnak a frankos autóhitelesek.

Nagy Márton úgy vélte, hogy a bankszektorra jutó 15,5 milliárd forint nem jelentős összeg, ráadásul ez nem is egy, hanem két év alatt terheli a bankokat. A bankok december 15-én ugyanolyan levelet fognak kiküldeni, mint a jelzáloghiteleseknek, amelyben leírják, mi az adósság devizaneme, összege, mi az új kamatláb, mekkora az új törlesztő részlet.

A dolog egyébként önkéntes, az ügyfél dönthet: ha forintosítani akarja az autóhitelét, akkor az forintosítva lesz. Nagy Márton úgy becsülte, hogy a devizahitelben maradók aránya 5 százaléknál alacsonyabb lesz.

Rovatok