Index Vakbarát Hírportál

Kína levegőt vehet, Európa visszabukik a víz alá

2015. augusztus 26., szerda 09:00

A nagy esések után kis megnyugvás látszik most az ázsiai piacokon, a kínai pénzpolitikai lazítás hatására megindult részvénypiaci korrekció még tart, a tőzsdeindexek szinte kivételével nélkül emelkedtek. Eközben viszont komoly mínuszok voltak New Yorkban, ahol a kereskedés utolsó órájára a mélybe zuhantak a mutatók, és a tegnapi fellélegzés után mínuszokat várnak most Európában is.

Kínában háromnapi meredek lejtmenet után helyi idő szerint délután nagyjából 2 százalékos pluszban volt a sanghaji és a sencseni tőzsde. Az indexek hétfőn régen nem látott mértékben zuhantak, miután egy hétvégi makrogazdasági adat miatt nagyon fölerősödtek a félelmek, hogy lassul a kínai gazdaság.

Kedden már korrekció következett, amiben szerepe volt a kínai jegybank bejelentésének, miszerint kilenc hónapon belül ötödször is csökkentik az alapkamatot, csökkentik a bankok kötelező tartalékrátáját, ezzel is próbálva ösztönözni a hitelkiáramlást, és élénkíteni a gazdaságot. Más, eddig zuhanó piacok is levegőhöz jutottak a kínai bejelentés hatására: Tokióban a Nikkei-225 index bő 3 százalékkal nőtt, a dél-koreai Kospi mutató több mint 2,5 százalékkal emelkedett.

Más a helyzet Európában, ahol az átmeneti, keddi korrekció után szerdán már megint veszteségeket várnak. Az előrejelzések szerint a londoni értéktőzsde vezető indexe, a FTSE-100 több mint 100 ponttal, azaz 1,7 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 240 ponttal, vagyis 2,4 százalékkal eshet. Párizsban a CAC-40 mutató több mint 3 százalékot veszíthet.

Kedden New Yorkban a nap nagy részében komoly pluszokat felmutató indexek a nap végére veszteségbe fordultak. A 30 legnagyobb iparvállalat indexe, a Dow Jones ipari átlag például 442 ponttal is emelkedett, de végül 205 pontos, 1,3 százalékos mínuszban zárt.

A kőolaj ára kicsit nőtt, a Brent 52 centtel, az amerikai WTI 1,07 dollárral drágult, elmozdulva a hétfői hat és fél éves mélypontokról. Szerda reggel a Brentből egy hordó 43,39 dollárba került. A WTI 39,53 dollárra drágult. Az arany továbbra sem tud igazán profitálni a részvénypiaci felfordulásból. Árfolyama kedden, a tőzsdei korrekciók napján meredeken, 1,2 százalékkal esett. Szerdán magyar idő szerint reggel további 2 dolláros csökkenéssel 1136,20 dollárba került egy uncia.

Szerda reggel 314,43 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,1 százalékkal volt alacsonyabb a tegnapi esti szintnél, nem sokkal később azonban már újra 315 közelébe került. A dollár 273,97 forintot ér, míg a svájci frank 290,22 forintba került.    A japán jennel szerda reggel 2,2860 forinton kereskedtek a kedd esti 2,2980 forint után. Az eurót 1,1487 dolláron jegyezték az előző esti  1,1421 dollár után.

Rovatok