Index Vakbarát Hírportál

Végre elismerték a hagyományőrző Varga Mihályt

2015. augusztus 26., szerda 15:09

A kun-kipcsák hagyományok és a kazah-magyar kapcsolatok őrzésében végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként kitüntetést vett át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Szapár Iszákovtól, a Kazah Jótékonysági Alapítvány elnökétől Kazahsztán budapesti nagykövetségén.

Kik azok a kipcsákok, akiknek a hagyományát a miniszter őrizte?

A kipcsakok török nép volt a középkorban. Eredetileg a kimekek törzsszövetségéhez tartoztak és a Tobol és az Isim folyók középső folyásának vidékén éltek. A 11. század közepén kiváltak a kimek törzsszövetségből és csatlakoztak az ekkor tőlük délre lakó kunok és szárik törzseihez kialakítva a kipcsak-sári-kun törzsszövetséget. Ez nyugat felé kezdett terjeszkedni, a 11. század utolsó harmadára már az Al-Dunáig uralták a sztyeppét. (Wikipédia)

Hogy a kitüntetést nem érdemtelenül kapta, a miniszter egyből illusztrálta is egy beszéddel, amelyben azt taglalta, hogy Kazahsztán és Magyarország közötti együttműködési lehetőségek köre meglehetően széles, és fontos feladatnak tartja a két ország közötti kapcsolatok elmélyítését

"Mezőgazdaság, feldolgozóipari modernizáció, gyógyszer- és egészségipar, a gépjárműgyártás magyar technológiai exportja, turizmus" - sorolta a széles együttműködési lehetőségek körét Varga Mihály, majd átvette a kitüntetést.

De nem állt itt meg a két ország közötti kapcsolatmélyítés, a miniszter ugyanis megígérte, hogy Magyarország részt vesz a 2017-ben Kazahsztán fővárosában megrendezendő világkiállításon, és még az expo hivatalos zászlaját is aláírta.

Varga Mihály kazahbarátsága nem újkeletű. 1995-től az Interparlamentáris Unió Magyar-Kazah és Közép-Ázsiai Baráti Tagozatának elnöke, 1997-től a Magyar-Kazah Baráti Társaság alelnöke, a két kormány között működő Magyar-Kazah Gazdasági és Vegyes Bizottság társelnöke.

Rovatok