Index Vakbarát Hírportál

3900 forint lesz a minimálisan adható órabér Angliában

2015. szeptember 1., kedd 15:39

A brit kormány jövő áprilistól bevezeti a nemzeti megélhetési bérminimumot, a 25 év feletti, legalább heti 35 órát dolgozó munkások órabére az évtized végéig 9 fontra nő majd, vagyis mostani árfolyam szerint nagyjából 3900 forintra. A fokozatos emelés hatására már 2016 áprilisától heti 20 fonttal, vagyis nagyjából 8700 forintnak megfelelő összeggel nő a munkások bére. David Cameron a The Times-ban közölt cikkében írt erről.

Cameron szerint azokat a munkaadókat is jobban kell büntetni, akik nem adják meg az előírt minimumot, a kormány már korábban kétszeresére emelte a minimálbért meg nem fizetők pénzbírságát, most azonban ezt az új bírságot is megkétszerezik. Emellett külön munkacsoport jön létre az adóhivatalon belül az ellenőrzésre, és már ősztől életbe lép az a szabály, amelynek alapján a vétkesnek talált igazgatókat akár 15 évre is el lehetne tiltani vállalatvezetői tisztségtől.

A brit kormány szakképzési illetéket is kivetne azokra a vállalatokra, amelyek nem EU-tagországokból érkező alkalmazottakat foglalkoztatnak. Az ebből befolyt összeget a brit fiatalok szakképzésének fejlesztésére fordítanák. Cameron szerint a brit cégek eddig túl könnyen toboroztak külföldi munkaerőt, és ezért nem fordítottak időt és energiát a hazai munkaerő továbbképzésére.

Rovatok