Index Vakbarát Hírportál

Aranypénzzel akar működni az Iszlám Állam

2015. szeptember 2., szerda 11:47

A civilek lefejezése, vízbe fojtása, felgyújtása vagy a kötelező szakáll mellett az Iszlám Államnak (IS) most közgazdasági gondolatokra is volt ideje a Quartz szerint. Egészen pontosan egy leporolt közgazdasági gondolatra, miszerint a terrorszervezet aranydínárt, ezüstdirhamot és rézfuluszt vezetne be a sátáni „petrodollár rendszer” megtörésére.

Igazából ennek ötlete már korábban is felmerült, az al-Kaidától átigazolt levantei és és iraki IS-csoportok azonban a legutóbbi egyórás videójukban újra előszedték, kijelentve, hogy ezzel majd megtörik a „korrupt, kamatra épülő” nemzetközi pénzügyi rendszert. Az ötdínárosra szolidan rányomnák az egész világot, mivel nem akarnak kevesebbet meghódítani, a dirhamra kardot és lándzsát raknának a folyamatos dzsihád jelképeként. A rézpénzen még gondolkoznak, legalábbis a lap nem ír arról, hogy azon mi lenne – tavalyi hírek szerint talán félhold. Egy aranydínár nagyjából 40 ezer forintot érhet a tervek szerint.

A modern fejlett világbeli pénz egy papírdarab, amely önmagában elhanyagolható értékkel bír. Azért használjuk mégis, mert az egyes államok nem kamatozó tartozását jeleníti meg a használói felé, mint egyfajta értékpapír. Ehhez képest az önmagában is értékkel bíró aranypénz tényleg sok előnnyel bír, de például gazdasági növekedésnél gondot jelenthet, ha nincs elég arany a gyártáshoz, illetve a tervezett 21 karátos aranypénz jóval könnyebben kophat, mint a modern, strapabíró és olcsó papírpénzek.

Az árak ezzel együtt is változnának, egyszerűen az arany vagy az ezüst más javakhoz viszonyított pillanatnyi értékét fejeznék ki. A pénz időértékéhez pedig nincs köze az aranypénznek, azaz a kamatot nem fogják tudni eltörölni, mert egy egységnyi pénz többet ér, ha most kapjuk meg, mintha mondjuk 15 év múlva. 

Az aranypénzes ötlet mindenesetre jól illeszkedik ahhoz a Kr. u. 7–8. századi világhoz, amit az Iszlám Állam nagyjából vissza akar állítani a kalifátussal. Azért is, mert az arab világ szerintük nagyjából akkor volt a csúcson.

Az Iszlám Állam ezzel együtt pillanatnyilag elég jól megvan a sátáni „petrodollár rendszerrel” is: naponta legalább egy-kétmillió dollár ömlik be hozzájuk az olajeladásaikból, és akkor a kábítószerügyleteikkel, segélyszervezetek elrabolt dolgozóinak váltságdíjaival vagy a műkincsek kicsempészésével még nem is számoltunk. David Cohen, az USA államkincstárának stratégája szerint azért valószínűleg most is a dollár az Iszlám Állam leginkább kedvelt valutája.

Rovatok