Index Vakbarát Hírportál

Ilyen lesz az új 50 forintos

2015. szeptember 3., csütörtök 13:45

A Magyar Nemzeti Bank kibocsátja az 50 forintos érme emlékváltozatát, a kétmillió új érmével találkozhatunk majd a hétköznapokban is. A jegybank azt reméli, hogy az új pénzzel sikerül felhívni "a nemzeti és történelmi emlékhelyek jelentőségére, létezésük céljára, illetve az egyes helyszínek történelemben betöltött szerepére" a társadalom figyelmét.

Mindezt úgy érnék el, hogy az érme fej oldalára a szokásos kerecsensólyom helyett egy kettős csomót ábrázoló emblémát tesznek. Ez az érmét álló helyzetben tartva a nemzeti emlékhelyek, 45 fokkal elforgatva pedig a történelmi emlékhelyek emblémájának felel meg.

Az érme technikai paramétereiben amúgy megegyezik a készpénz-forgalomban szereplő 50 forintos érmékkel, ugyanúgy 75 százalékban rézből, 25 százalékban nikkelből készül, súlya 7,70 gramm, átmérője 27,4 mm, peremvastagsága 1,8 mm, széle sima. A tematikus oldalt Kósa István, a Magyar Pénzverő Zrt. fővésnöke tervezte.

Aki mindenáron szeretne új ötvenest, a Magyar Pénzverő Hold utcai boltjában, és az MNB Kiss Ernő utcaI lakossági pénztárában válthat magának.

Rovatok