Index Vakbarát Hírportál

Matolcsyék megvennék a budapesti tőzsdét

2015. szeptember 4., péntek 08:32

Többségi tulajdont venne a Magyar Nemzeti Bank a Budapesti Értéktőzsdében - ezt írja piaci forrásokra hivatkozva a Portfolio.hu. Matolcsyék azért vennének festmények és budai villák után tőzsdét, hogy életet leheljenek a kicsit lagymatag magyar tőkepiacra és ezen keresztül is pörgessék a magyar gazdaságot.

A BÉT-ben már most is van egy viszonylag kicsi, alig 7 százalékos része az MNB-nek a fő tulajdonos viszont a bécsi tőzsdéből kinőtt CEESEG, a maga 50,5 százalékával. Erre a része pályázhat a magyar jegybank, bár még az sem kizárt, hogy az Österreichische Kontrollbank 18 százalékát is meg akarja venni. 

Matolcsy újra vásárolna - Jöhet a nemzeti tőzsde

Azt, hogy tárgyaltak az osztrákokkal, az MNB alelnöke, Gerhardt Ferenc is megerősítette, akinek szavaiból a Portfolio azt vette ki, hogy

az MNB akár a tulajdoni részesedésének növelésével is erősítené befolyását a magyar tőkepiacon.

Gerhardt szerint néhány hónapon belül lesz várható jelentősebb előrelépés az ügyben.

Hogy jó lenne-e a magyar tőkepiacnak az, ha a Magyar Nemzeti Bank lenne a többségi tulajdonosa, arra a Portfolio két forgatókönyvet írt:

És hogy mennyit fizethet az MNB? Ez nagy kérdés, ha valamin elbukhat az üzlet, akkor az áron. A Portfolio saját, konzervatívnak mondott becslése szerint a két osztrák tulajdonos összesen 68,8 százaléka együtt úgy 4,5 milliárd forintba kerülhet.

A CEESEG a budapesti tőzsdén kívül a prágai és a ljubljanai tőzsdében is főtulajdonos volt, bár a szlovén céget nemrég eladták. A BÉT-be 2004-ben vásárolt be a cég.

Rovatok