Index Vakbarát Hírportál

Migránsból milliárdos

2015. szeptember 10., csütörtök 18:19

A menekülthelyzet miatti folyamatos károgás mellett egyre több olyan hangot is hallani, amely szerint a hazájukat elhagyni kényszerülő emberek nem is feltétlen jönnének rosszul a fejlett világ gazdaságának. A Daimler vezérigazgatója a menekültekben potenciális szakképzett, tenni akaró munkavállalót lát, a Berenberg Bank vezető közgazdásza pedig nemrég azt nyilatkozta, hogy

akik komoly kockázatot vállalnak azért, hogy eljussanak oda, ahova tartanak, általában vállalkozóbb típusú emberek. Ez segíthet az elöregedő társadalomnak, hogy vibrálóbb maradjon.

A CNN most egy ötös listát hozott le azokból az emberekből, akik valaha szintén menekültként érkeztek abba az országba, ahol később különösen sikeresek és gazdagok lettek. A cikket a Portfolio.hu szemlézte.

Soros György

Soros 1947-ben, a szovjet megszállást követően hagyta el Magyarországot. Először Nagy-Britanniába, majd az Egyesült Államokba ment, itt is telepedett le. A hatvanas évek elején hedge fundot alapított, az azóta eltelt évtizedekben végig a világ üzleti életének befolyásos figurája tudott maradni. 

Frank Lowry

Lowry Csehszlovákiából emigrált a második világháború után, 1952-ben érkezett meg új otthonába, Ausztráliába. A Westfield Group egyik társalapítójaként a bevásárlóközpont-mágnás ma Ausztrália egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb embere.

George Weidenfeld

Weienfeld a nácik elől menekült Nagy-Britanniába 1938-ban, itt alapította meg a Weidenfeld & Nicolson könyvkiadó-birodalmat. A 96 éves üzletember parlamenti képviselőként is tevékenykedik, és nemrég alapított segélyszervezetet, amely több mint 2000 közel-keleti családnak segít. 

Szergej Brin

Brin még gyermekként hagyta el Oroszországot családjával a hetvenes évek végén, később aztán ő lett a Google egyik társalapítója. Larry Page-dzsel a Stanford egyetemen ismerkedtek össze, együtt dolgozták ki a keresőmotort. A Google ma körülbelül 360 milliárd dollárt ér. 

Jan Koum

A WhatsApp mobilalkalmazás feltalálója tinédzser korában hagyta el Ukrajnát édesanyjával. Koumék az Egyesült Államokba mentek, ahol eleinte rendkívül nehezen éltek, de ennek végleg vége lett 2009-ben, amikor Koum kitalálta a WhatsAppot. Az alkalmazást a Facebook 19 milliárd dollárért vásárolta fel 2014-ben. 

Rovatok