Index Vakbarát Hírportál

Nem nagyon akarunk csődbe menni

2015. szeptember 14., hétfő 07:58 | aznap frissítve

Érdektelenség jellemzi a magáncsődöt - írja a Világgazdaság. A szeptember 1-jén indított program iránt a nagybankoknál eddig alig érdeklődnek, eddig egyetlen kitöltött nyomtatvány sem érkezett. Több megkérdezett bank arra számít, hogy majd szeptember második felében születhetnek meg az első egyezségek, de van, aki szerint a jövő évnél korábban ez nem nagyon történhet meg. Pedig a Bankszövetség korábban 40 ezer potenciális érintettel számolt. 

A lassan szállingózó érdeklődők között meg olyanok is akadnak, akik nem is jogosultak a programra. A magáncsőd lényege, hogy aki nem tudja fizetni a bank felé a hiteleit, de némi értékesíthető vagyona és valamekkora jövedelme van, amit hajlandó egy csődfelügyelő kontrollja alatt adóssága törlesztésére fordítani, tartozása egy részétől akár meg is szabadulhat, ha belép a csődeljárásba és végig is csinálja. 

Persze ez nem túl egyszerű, sokan nem tudják például, hogy a dolog akár 8 évig is eltarthat (de azért jellemzőbb lesz az 5 év), ami azt jelenti, hogy ezen az időtávon a kijelölt csődgondnok aktívan beleszólhat az érintettek mindennapi pénzügyeibe. 

Az eddigi érdektelenség vagy négy dologgal magyarázható:

  1. az egyik pont ez, tehát a folyamatos felügyelet, ami sokakat visszatarthat,
  2. a másik, hogy az éppen tízezer ingatlannal bővülő nemzeti eszközkezelő sokaknak nagyobb segítséget jelenthet, ráadásul költözniük sem kell ha nagyobb értékű ingatlanba laknak, mert azt akár életük végéig is visszabérelhetik
  3. a magáncsőd sok részletszabálya tisztázatlan volt, több fontos részlet például csak a múlt héten tisztázódott,
  4. illetve a csődvédelemhez szükséges papírok beszerzése és kitöltése meglehetősen időigényes, ami lassítja az egészet. 

Rovatok