Index Vakbarát Hírportál

Egyre többen fizetnek be csekket kártyával

2015. szeptember 16., szerda 14:54

2,7 millió csekket fizettek be bankkártyával, mióta a Magyar Posta egyszerűsítette ezt az opciót három hónapja, írja az MTI. 

A posta nyáron lecserélte 5000 POS terminálját, ami csaknem a teljes postai hálózatot jelenti, és megteremtette a bankkártyás csekkbefizetés lehetőségét. Így a korábbi, költséges készpénzfelvételi tranzakció helyett a csekkeket kártyás vásárlási tranzakcióként fizethetik be az ügyfelek.

Az adatok szerint egy ügyfél átlagosan három csekket fizet be egyszerre, csekkenként átlagosan 10 ezer forint értékben. A csekkek csaknem 10 százalékát fizetik be bankkártyával az ügyfelek a postákon, de ez az arány fokozatosan emelkedik. A bankkártyás vásárlási tranzakció bevezetése előtt fél év alatt fizettek be 2,7 millió csekket bankkártyával.

A posta 2015-ben az év elején kötelezővé tette a csekk QR-kód feltüntetését, februárban pedig bevezette a csekkbefizető automatákat. Csekk QR-kód beolvasásával a Magyar Posta mobil appján keresztül eddig több mint 200 ezer csekket fizettek be az ügyfelek csaknem 2 milliárd forint értékben. QR-kóddal leginkább munkaidőn kívül és munkaszüneti napokon fizetnek be csekkeket.

Rovatok