Index Vakbarát Hírportál

Somogyban is felütötte a fejét a kéknyelv

2015. szeptember 16., szerda 13:14

A Somogy megyei Hajmáson is találtak a kéknyelv betegség vírusával fertőzött szarvasmarhát a múlt heti Tolna megyei eset után - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint az új kitörés körüli 20 kilométeres körben a hatóság 30 napos megfigyelési zárlatot rendel el.

A Somogy megyei szarvasmarha-állományban egy állat volt fertőzött. A Nébih felhívta a figyelmet, hogy a szeptember 10-én elrendelt intézkedések változatlanul érvényesek, azokat az új kitörés körüli 20 kilométeres körben elhelyezkedő, fogékony állatokat tartó telepeken is alkalmazni kell.

Az állategészségügyi hatóság a kitörések körüli 20 kilométeres sugarú körben lévő gazdaságokban található valamennyi fogékony állatnál elvégzi a rovarirtós kezelést, és azoknak az állatoknak az oltását, amelyek még nem kaptak védőoltást.

Az ezeken kívül eső területeken a vakcinázás nem kötelező, de önkéntes alapon lehe tkérni az állományokat ellátó állatorvostól.  Ilyenkor az állattartó kell az oltás költégeit állni, de állami támogatást is igénybe lehet venni.

Rovatok