Index Vakbarát Hírportál

Szájkosarat kaptak a migrációkutatók – Frissítve

2015. szeptember 16., szerda 07:25

Nem nyilatkozhatnak a sajtónak a migrációt kutató MTA-sok, amíg a migrációt vizsgáló akadémiai bizottság eredményeit közzé nem teszik – írta a Népszabadság egy a birtokukba került belső utasításra hivatkozva.

Mivel a vizsgálati eredményeket a tervek szerint csak október elején hozzák nyilvánosságra, néhány hétig most úgy tűnik, nem beszélhetnek a tudósok erről a témáról. Pontosabban így nézett ki a levél:

"Az MTA Kommunikációs Főosztályának vezetője kéri a kutatók türelmét és együttműködését abban, hogy a migrációt vizsgáló akadémiai bizottság eredményeinek közzétételéig (október eleje) ne nyilatkozzanak a sajtóban migráció/menekült témában.

Az e-mailben érkezett kérés a mai főigazgatói értekezleten külön is elhangzott.

Kérlek, tájékoztassátok erről a kollégákat!"

Frissítés: 

A cikk megjelenése után a Magyar Tudományos Akadémia közleményt adott ki. Ebben azt írják, a Népszabadság állításai nem felelnek meg a tényeknek, a cikk 'a levél tartalmát súlyos mértékben torzította". Mint írják, "senki nem fogalmazott meg tilalmat, csak arra kérték a kutatókat – a tudományos kutatás elfogadott normái szerint –, hogy csak azután nyilatkozzanak a témáról, amikor a szeptember elején létrehozott akadémiai migrációs bizottság első kutatási eredményei a részleges adatok és eredmények összesítése után már rendelkezésre állnak."

A közlemény hozzáteszi még, hogy tudományos eredmények publikációját csak akkor korlátozzák, ha szellemi tulajdon sérelme merülne fel.

Rovatok