Index Vakbarát Hírportál

Még idén jöhet újabb kamatcsökkentés

2015. szeptember 21., hétfő 08:04

Valószínűleg nem változtat az 1,35 százalékos alapkamaton kedden az MNB monetáris tanácsa, de a korábbinál szélesebbre nyithatja az ajtót egy újabb kamatvágás vagy más élénkítő lépések előtt, idézi a Nomura elemzőjét a Portfolio.hu.

Peter Attard Montalto szerint elsősorban az EKB további eszközvásárlása miatt léphet az MNB is újra a lazítás útjára. Az utóbbi hetekben komolyan foglalkozni kezdett a piac a további lehetséges stimulussal az eurózónában, amit a jegybanki vezetők szavai is tápláltak.

A legutóbbi kamatdöntés után Mario Draghi jelentette ki, hogy készek mindent megtenni a növekedés beindítása érdekében, majd a héten az EKB alelnöke nyilatkozott úgy, hogy nem fogytak még ki az eszközökből.

Montalto szerint az MNB-nek a keddi ülésen van lehetősége, hogy óvatosan elmozdítsa a kommunikációját abba az irányba, hogy jöhet még kamatvágás. Tavasszal ezt sikeresen tette meg, amikor elsőre lezártnak tekintett lazítási ciklusát melegítette fel.

Hasonló most a helyzet: nyáron deklarálták, hogy vége a kamatcsökkentéseknek, azonban az inflációs kilátások csökkentek azóta. Így akár még az év vége előtt újra kamatot vághatna a jegybank.

Rovatok