Index Vakbarát Hírportál

A német kormány és Brüsszel is tudhatott az autógyártók trükkjeiről

2015. szeptember 22., kedd 17:30

A Welt információi szerint nem csak a német kormány, de az Európai Bizottság is tudhatott arról, hogy az autógyártók hogyan manipulálják autóik mért károsanyag-kibocsátását, írta a Portfolio.hu.

A német kormány már régóta tud arról, hogy az autógyártók rendelkeznek olyan berendezésekkel, amelyek manipulatív használatával befolyásolni tudják autóik emisszióját a károsanyag-kibocsátási teszteken, derült ki a német Közlekedési Minisztérium július 28-i leveléből, amelyet a német Zöldek kérdéseire írtak.

A Zöldek a minisztériumnak címzett levelükben többek között arról a problémáról is írtak, hogy az autók a tesztciklusban felismerik azt, hogy az autók károsanyag-kibocsátási értékeit vizsgálják, erre pedig a járművek vezérlése az emisszió csökkentésével reagál.

A minisztérium erre reagálva azt írta, hogy ebben a kérdésben osztja az Európai Bizottság álláspontját, miszerint a károsanyag-kibocsátás manipulálására alkalmas berendezések alkalmazásának megakadályozása a gyakorlatban egyelőre nem működik.

Ez alapján nem csak Berlin, de Brüsszel is tudott arról, hogy a szakmai berkekben "ciklusfelismerőnek" nevezett technika létezik Ráadásul a Közlekedési Minisztérium levelében az áll, hogy a német kormány támogatja az EU-jogszabályok továbbfejlesztését azzal a céllal, hogy tovább csökkenjen a járművek tényleges emissziója.

Rovatok