Index Vakbarát Hírportál

Standard & Poor's: Ukrajna nem tudja visszafizetni a devizahiteleit

2015. szeptember 25., péntek 20:45

A nemzetközi hitelminősítő péntek este közölte, hogy a hosszú és a rövid futamidejű ukrán szuverén devizakötelezettségek kockázati besorolását "SD" (Selective Default) szintre rontotta az eddigi "CCC plusz/C"-ről – írja az MTI. Ez négy szintes leminősítést jelent. Az ukrán papírok eddig is a bóvlikategóriában voltak az S&P-nél, a mostani leminősítés azt jelenti, hogy hitelminősítő szerint Ukrajna nem fogja tudni visszavásárolni azokat.

Az S&P a lépést azzal indokolta, hogy az ukrán kormány a héten adósság-visszavásárlási aukciókat ajánlott a devizában kiadott ukrán állampapírok kereskedelmi befektetőinek. A tervezett lépés az értékvesztéssel végrehajtott kötvényadósság-átrendezési folyamat (distressed exchange) kezdetét jelenti.

Az S&P besorolási kritériumai alapján ez törlesztési csődöt jelent: a befektető kevesebbet kap vissza tőkéjéből az eredeti értékpapír-tranzakciókor ígért értéknél.

Augusztusban a Fitch Ratings is rontott az érintett állampapírok megítélésén, de ők akkor nem minősítették reménytelennek a helyzetet, a kommentárban csak valószínűnek nevezték a csődöt.  A Moody's-nél már szintén csak egy lépcső választja el az ukrán deviza-állampapírok besorolását a csődtől. 

A hrivnya árfolyama tavasz óta viszonylag stabil, az S&P lépése azonban a mélybe lökheti az ukrán fizetőeszközt.

Rovatok