Index Vakbarát Hírportál

Nem marad gáz nélkül télre Ukrajna

2015. szeptember 26., szombat 09:13

Parafálták, azaz kézjegyükkel aláírták az Ukrajnába irányuló orosz gázszállítások felújításáról szóló megállapodás szövegét Moszkva, Kijev és az Európai Bizottság képviselői Brüsszelben, írja Maros Sefcovic energiaügyi biztos bejelentése nyomán az MTI.

A háromoldalú megállapodás jegyzőkönyvét Sefcovic mellett Alekszandr Novak orosz és Volodimir Demcsisin ukrán energetikai miniszter látta el kézjegyével, az öt órán keresztül tartó tárgyalások végén. 

Sefcovic szerint minden technikai részletben sikerült megegyezésre jutni. Az illetékes ugyanakkor hangsúlyozta, az Ukrajna gázellátását jövő márciusig biztosító egyezmény aláírása "külön eljárást" igényel.

Alekszandr Novak kiemelte, hogy a pénteken elfogadott „téli csomag″ biztosítja az orosz gáz Európába történő biztos szállítását. A tárcavezető azt is elmondta, hogy nemzetközi pénzügyi intézmények 500 millió dollárral támogatják Ukrajna gázimportját a téli időszakban.

A megállapodás megkötése hónapok óta tartó bizonytalanságnak vetett véget. A kijevi kormány június végétől megszüntette a gázvásárlást Oroszországtól, mert eredménytelenül értek véget a bécsi orosz-ukrán-EU tárgyalások.

Szakértők szerint ahhoz, hogy az őszi-téli időszakban ne legyen fennakadás az ukrán belföldi ellátásban és télen az Európába irányuló orosz földgáz tranzitjában, megközelítőleg 19 milliárd köbméter földgázt kell tartalékolnia Ukrajnának föld alatti tározóiban. Szeptember elején a tározókban 14,5 milliárd köbméter volt.

Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát, ennek csaknem 40 százaléka az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba.

Rovatok