Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: Eurómilliárdokba kerülhet a határellenőrzés

2015. szeptember 28., hétfő 11:00 | aznap frissítve

A külügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjújában számában beszélt arról, hogy a negatív gazdasági hatások miatt összességében eurómilliárdokba kerülhet a határellenőrzések visszaállítása. Szijjártó szerint a jelenlegi helyzetben nagyon vigyázni kell a kétoldalú kapcsolatokra, mert a menekültválság kezelésének eltérő stratégiái jól látható konfliktusokat okoznak az államok között. Arra kell ügyelni, hogy ezek ne vessék vissza a gazdasági együttműködést. 

A külügyminiszter megállapította, hogy a termelő vállalatok a kiszámíthatóságra építik a működésüket, ezért veszélyes lenne számukra, ha a schengeni zónán belüli határellenőrzések miatt később érkeznének be az alapanyagok. 

Szijjártó szerint a magyar kormány kapcsolatai nem fognak megromlani a nyugatiakkal a menekültkérdés miatt, viszont az arab gazdasági kapcsolataink veszélybe kerülhetnek. Bát továbbra is ugyanannyi energiát fektetünk a keleti nyitásba, az arab országokat elrettenthetik a Magyarország iszlámellenességéről szóló híradások, ezért egyértelművé kell tenni, hogy hazánk „ugyanolyan nyitott és toleráns ország, mint eddig volt”. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a nyugati országoknak több erőfeszítést kellene tenniük az Iszlám Állam elleni küzdelemeben, mivel ezzel meg lehetne szüntetni a migráció egyik fő okát. 

Rovatok