Index Vakbarát Hírportál

221 ezer Seatban volt trükkös motor

2015. október 1., csütörtök 10:51

Spanyolországban több mint 683 ezer autót adtak el manipulált motorral a Volkswagen-csoporthoz tartozó négy autómárkából - írta a spanyol kormánynak küldött levelében az autóipari cég, az abban leírt adatokat csütörtökön ismertetette a spanyol sajtó.

Az MTI azt írja, a vállalat közlése szerint az értékesített dízeles kocsik közül több mint 257 ezer Volkswagen, 221 ezer Seat, 147 ezer Audi, 37 ezer Skoda márkájú. Emellett több mint 20 ezer Volkswagen haszonjárművet is eladtak. Azt már korábban is lehetett tudni, hogy mennyi VW-gyártmányról van szó, de a márka szerinti lebontás újdonság.

A spanyol kormány egy héttel ezelőtt kérte a VW-csoporttól ezeket az adatokat. A legjobb az egész sztoriban viszont az, hogy a kormány korábban eladott autónként 1000 eurót, tehát nagyjából 313 ezer forintot adott a cégnek környezetvédelmi támogatásként:

ezt a pénzt a Volkswagennek most az utolsó centig vissza kell fizetnie.

A spanyol kormány ezzel egyébként nincs egyedül, a francia kormány is visszakéri a támogatást. Az EA 189 típusú motorral üzemelő autókba olyan szoftvert telepítettek, amely csak a próbapadon tartja a határérték alatt a károsanyag-kibocsátási értékeket, normál üzemmódban azonban nem.

A VW-csoport október 3-án teszi közzé internetes oldalán, hogy az érintett márkák mely modelljeiről van szó. Az autótulajdonosok ezt követően egy ingyenesen hívható telefonszámon érdeklődhetnek, ugyanakkor a cég fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a kocsik biztonságosak, és alkalmasak közúti közlekedésre.

Spanyolországot érzékenyen érinti botrány, a német nagyvállalat jelentős beruházó a dél-európai országban. Két üzemében, Barcelonában és Pamplonában 16 ezren dolgoznak. A Volkswagen és a VW-csoporthoz tartozó Seat a két legnépszerűbb autómárka, az eladási listák élén állnak Spanyolországban.

Rovatok