Index Vakbarát Hírportál

Jövőre név nélkül lehet adatokat kérni a befektetőknek

2015. október 5., hétfő 20:22

Egy új törvénymódosítás miatt jövő februártól név nélkül is le lehet kérni az adatokat az MNB-nél a befektetőknek az elektronikus felületükön keresztül. Az új jogszabály értelmében befektetési szolgáltatók ügyfelei anonim módon lekérdezhetik az intézményüknél vezetett értékpapír- és ügyfélszámlájuk egyenlegét. Addig viszont szúrópróbaszerűen egyes ügyfeleket kiválasztva megnézik, hogy egyeznek-e a befektetési vállalkozások által nyilvántartott és a nekik megküldött értékpapírszámla adatok.

Az intézményeknek a tárgyhónap vége után öt napjuk lesz leadni a számlaadatokat az MNB részére, a lekérdezés pedig a következő hónap tizedik munkanapjáig lesz elérhető. Ezzel erősödhet az ügyfelek pénzügyi szektorba vetett bizalma, mivel ellenőrizhetik, hogy mennyire egyezik az adattartalom az adatszolgáltatással. Az új intézkedés a jegybanknak is segít, mert így keresztellenőrzéseket tud végezni az értékpapírszámla-egyenlegekkel kapcsolatban.

Az MNB nem az ügyfeleket, hanem befektetési szolgáltatókat vizsgálja és postai úton értesíti az ügyfeleket közigazgatási eljárás szabályairól és jogi következményeiről.

Rovatok