Index Vakbarát Hírportál

Megkerülte az embargót a magyar meggy

2015. október 5., hétfő 08:45

"Bár a tavaly bevezetett oroszországi importtilalom miatt a gazdálkodók arra számítottak, hogy visszaesik majd az étkezési meggy forgalma, végül a tavalyinak a dupláját sikerült ebben a formában értékesíteni a külpiacokon.  Az embargó ellenére – kerülőutakon – az orosz piacra is eljutott az áru, emellett jelentősen megugrott a lengyel és a román kereslet is a magyar meggy iránt" - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke a Magyar Időknek.

Idén 62-65 ezer tonna meggy termett, és amíg egy átlagos évben 10-12 ezer tonna meggyet exportálnak, a FruitVeb becslése szerint idén 20-25 ezer tonna lépte át a határt, tehát duplázták az exportot. Ennek a mennyiségnek viszont egy elég nagy része valószínűleg feketén ment ki az országból, Ledó szerint ugyanis többtonnányi árut szállítottak át kocsikkal a román határon - az áfacsalások megakadályozására létrehozott ekáert is kijátszva -, hogy onnan kamionokkal szállítsák tovább az árut Bukarestbe.

Ledó Ferenc azt is elmondta, hogy bár a magyar gyümölcságazat egésze jövedelmező évet zárt, de a nem öntözött ültetvényeken a termelők sem minőségben, sem mennyiségben nem tudtak megfelelő termést elérni.

Rovatok