Index Vakbarát Hírportál

Már csak pár fonton alkudoznak a söróriások

2015. október 13., kedd 07:41

Negyedszerre is ajánlatot tett a világ legnagyobb sörgyártója, az AB InBev a SABMillerre, de a 43,5 fontra emelt ajánlati ár továbbra is kevés lehet a SABMiller igazgatóságának. És úgy tűnik, a részvényesek sem igazán hisznek az üzletben, a SABMiller részvényárfolyama hétfőn több mint 1 százalékot esett.

A Portfolio.hu azt írja, hogy az AB InBev részvényenként készpénzben 43,5 fontot ajánlott a kisrészvényeseknek, míg a SABMiller két nagyrészvényese, az Altria és a BevCo (27 és 14 százalékkal rendelkeznek) 38,88 fontot kapnának készpénzben és részvényben.

Az AB InBevnek ez már a negyedik ajánlata, miután a korábban tett 38, 40 és 42,15 fontos ajánlatot elutasította a SABMiller. Ez a negyedik ajánlat sem biztos, hogy működik majd, a menedzsment ugyanis 45 font körüli ajánlatot vár. Igaz, az Altria nem támogatta az igazgatóság döntését, ők ugyanis már a korábbi javaslatra is rábólintottak volna.

Egy esetleges egyesüléssel amellett, hogy olyan márkák kerülnének egy cég alá mint a Fosters, a Miller, a Pilsner Urquell, illetve a Stella Artois vagy a Beck's, az egyesült cég a világ teljes sörtermelésének a harmadát adná.

Az üzlet érintheti a magyar sörpiacot is, hiszen a Dreher Sörgyárak Zrt. a SABMiller-csoporthoz tartozik. Ők gyártják a Dreheren kívül az Arany Ászok, Kőbányai, Pilsner Urquell, Miller, Kozel, Hoffbrau, Rocky Cellar márkákat.

A Borsodi Sörgyár Kft. korábban volt AB InBev-tulajdon, de 2012 óta már a Molson Coorshoz tartozik, ugyanakkor megtartotta az AB InBevhez tartozó Stella és a Beck's hazai forgalmazásának jogát.

Rovatok