Index Vakbarát Hírportál

Alsóneműket vizsgált a fogyasztóvédelem

2015. október 20., kedd 08:45

Női, férfi, és gyerekeknek készült fehérneműket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). A termékek vizsgálatakor a címkén szereplő nyersanyag-összetételt vizsgálták a szakemberek, de azt is ellenőrizték, hogy tartalmaznak-e egészségre ártalmas, tiltott azoszínezékeket. Mindent rendbe találtak.

18 különféle, szúrópróbaszerűen kiválasztott alsóneműt vizsgáltak meg. A vizsgált alsóneműk egyik fele fehér színű, míg a másik fele színes volt. Csak olyan alsóneműt vizsgáltak, ami 100 százalékig pamutból készült, vagy legfeljebb néhány százaléknyi elasztán szálat tartalmaztak. A nyersanyag-összetételt mikroszkóppal vizsgálták a szakemberek, a termékek közül valamennyi megfelelt a címkén feltüntetett nyersanyag-összetételnek.

Női, férfi, és gyermekeknek készült fehérneműeket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Termékbiztonsági szempontból fontos, hogy a testtel hosszabb ideig érintkező termékek ne tartalmazzanak egészségre káros anyagokat. A tiltott azoszínezékek, ha az emberi bőrrel tartósan vagy gyakran érintkeznek, egészségügyi kockázatot jelenthetnek, mivel rákkeltő hatásuk lehet. Ezért a veszélyes azoszínezékek használata, illetve az ezekkel kezelt áruk forgalmazása az EU-ban 2002 óta tilos.

A szabályozás a legkülönbözőbb bőrrel érintkezésbe kerülő termékeket érinti. Például: ruhákat, ágyneműket, törülközőket. Veszélyes azoszínezékeket Európában már nem gyártanak, de ázsiai és afrikai gyártók termékeiben, így az onnan importált textil- és bőrárukban még előfordulhatnak. Tiltott azoszínezék a vizsgálat alsóneműkben nem volt kimutatható egyetlen termék esetén sem. A vizsgált termékek listáját itt olvashatja.

Rovatok