Index Vakbarát Hírportál

Jönnek az empatikus ügyfélszolgálatosok

2015. október 26., hétfő 15:40 | aznap frissítve

Hatályba lépett az MNB pénzügyi szervezetek panaszkezelési tevékenységét szabályozó ajánlása. Ezt a piaci szereplőknek lényegében azonnal alkalmazniuk kell. A cél a hatékonyabb panaszkezelés, ami a pénzintézeteknél néha igencsak nehézkes. Az MNB elvárása, hogy a pénzügyi intézmények ne csak a jogszabályokat tartsák be, hanem legyenek ügyfélközpontúak. A cél, hogy követhető panaszkezelési eljárást alakítsanak ki. 

A jegybank előremutatónak tartja – többek között –, ha a pénzügyi szervezetek az ügyfélpanaszok teljes körű kivizsgálása érdekében

Követendő jó gyakorlat, hogy a bankok rövid információs kiadványokkal és a fiókokban kihelyezett panaszkezelési formanyomtatványokkal is segítsék a tájékozódást. A panaszokra érdemben és érthetően kell válaszoljanak, a határidőket betartva. 

A jegybank az érintettektől olyan nyilvántartásokat is elvár, amivel nyomon lehet követni a panaszokat, illetve azok okait is ki lehet deríteni. Szintén elvárás, hogy az ismétlődő panasztípusokat okait ellenőrizzék és a visszatérő problémákról a vezetőket tájékoztassák.  

Rovatok