Index Vakbarát Hírportál

Magyar mézbe is kerülhetett kamuméz

2015. október 27., kedd 08:44

Vizsgálatot indított a Földművelésügyi Minisztérium az európai mézekbe kevert kínai hamisítvány miatt. A Nébih munkáját nehezíti, hogy elsősorban az ízén lehet érezni, ha úgynevezett „égetett mézzel” hígították a magyar terméket. A nyerészkedő termelők komoly bírságra számíthatnak – mondta az InfoRádiónak a tárca parlamenti államtitkára. Nagy István azt is elmondta, hogy a hamisítvány nem káros az egészségre.

Egyébként itt valószínűleg arról a kínai mézről van szó, ami miatt a méhészek tüntetnek Brüsszelben. A hamis méz csak íz alapján felismerhető, ezért keverték a csalók európai mézzel a hamisat. Ez okozza Európában a nagy gondot: az üvegekben 70 százalékban európai méz van, amihez 30 százalékban hozzákeverik a kínai mézet.

Nagy ezzel viszonylag ellentmondóan viszont azt nyilatkozta, hogy úgy tudja, a brémai laboratóriumban már megtalálták azt az összetevőt, amelyet ha kimutatnak a mézből, akkor az garantáltan jelzi, hogy a méz kínai eredetű.

A Nébih már megkezdte a a vizsgálatot, aminek a keretén belül szúrópróbaszerűen fogják tesztelni a mézeket. Ha kimutatják a kínai, hamisított méz jelenlétét, akkor ott nagyon komoly vizsgálatok következnek, hiszen eredethamisításról és fogyasztói megtévesztésről van szó. Ez pedig nagyon komoly bírságot és szankciókat vonhat maga után.

Rovatok