Index Vakbarát Hírportál

15 év után először veszteséges a Volkswagen

2015. október 28., szerda 14:47 | aznap frissítve

A Volkswagen csoport szerdán kiadott gyorsjelentése alapján a gyártó legutóbbi negyedévében veszteséget könyvelt el: a vállalat adó- és kamatfizetés előtti eredménye mínusz 3,47 milliárd euró lett a szeptemberrel véget érő negyedévben, így nettó veszteségük 1,73 milliárd euróra rúg. A vállalat történetében 15 év óta ez első olyan negyedév, amelyet deficittel zár, írja az MTI. 

Az adatok csalókák, mert egyelőre nem kifejezetten a dízelbotrány hatását mutatják. A konszern mintegy 2,4 millió járművet adott el a harmadik negyedéven, b evételei - a kínai vegyesvállalatok nélkül számítva - 5,3 százalékkal 51,5 milliárd euróra emelkedtek. A számok inkább a vállalat a botrány jövőbeli hatásaira való felkészülését mutatják. Az ügy kipattanásakor ugyanis a Volkswagen 6,7 milliárd eurós vésztartalékot különített el harmadik negyedéves nyereségének terhére.

A cég üzemi eredménye az idén a botrány miatt összességében alulmúlja majd a tavalyi, 12,7 milliárdos rekordbevételt, ennek ellenére kismértékű, 4 százalék körüli növekedésre 2015-ben is számítanak. 

Rovatok