Index Vakbarát Hírportál

Mégsem sarcolja meg a kormány a hipereket

2015. október 28., szerda 14:32 | aznap frissítve

Eláll a kormány az élelmiszerláncok drasztikusan megemelt felügyeleti díjától a Fazekas Sándor által benyújtott új törvényjavaslat szerint. A javaslat főként a külföldi tulajdonú hipereket, a Spart, az Auchant, a Tescót sújtotta volna, de a Fazekas-féle beadvány most változtat az eredeti feltételeken. 

Az ügy előzménye, hogy 2015-től Magyarországon sávos rendszert vezettek be, az évi nettó árbevétel 300 milliárd forint feletti részére 6 százalékos díjat vetettek ki. Ez a korábbi 0,1 százalék hatvanszorosa. Az érintettek a hazai láncoknak adott tiltott állami támogatás miatt panaszt tettek az Európai Bizottságnál, mire az felfüggesztette a díj kivetését. 

Az új szabály szerint oly módon állna vissza az eddigi 0,1 százalékos díjfizetési kötelezettség, hogy kiterjedne az évi nettó 500 millió forint alatti bevételt elérő cégekre, és az összes többi bevételének az első 500 millió forintjára is. Az eddigi felmentetteknek már 2015-re is be kell fizetniük utólag a díjat, ha elfogadják a törvényt, de a kisvállalkozások továbbra is élhetnek az átalányfizetéssel. 

A javaslatot azzal indokolják, hogy a vizsgálat lezárása érdekében kell az Európai Bizottság felvetései alapján módosítani a szabályon. A kormány célja az lehet, hogy gyorsan előteremtse a Nébih működéséhez szükséges pénzt, és megszüntesse az Unió aggályait. 

Rovatok