Index Vakbarát Hírportál

A magyarok negyede penészes lakásban lakik

2015. október 29., csütörtök 16:29

Nem javult a lakhatási helyzet Magyarországon, több millió embert érint a lakhatási válság , állítja a Habitat for Humanity. Lakhatási jelentésükben megállapítják, tízezrek élnek hajléktalanként és a hajléktalanság peremén, százezrek pedig zsúfolt, egészségtelen lakókörülmények között vagy hátrányos helyzetű térségekben.

A jelentés szerint a lakosságnak csak 11 százaléka él bérelt lakásban, ami európai összehasonlításban nagyon alacsony arány, az uniós átlag több mint 30 százalék. A 115 ezer lakásból álló önkormányzati bérlakás-állománynak csak valamivel több, mint fele, 67 ezer volt kiadva szociális alapon.

A rezsicsökkentés ellenére a háztartások bevételeiknek még mindig jelentős hányadát, átlagosan 24,4 százalékát költötték lakásfenntartásra. A lakosság 11 százaléka nem tudta megfelelően fűteni a lakását és közel negyede pedig hitel-, lakbér-, vagy közműtartozás miatt volt eladósodva.

A Habitat szerint a központi költségvetés lakhatásra szánt kiadásai nagyrészt a középosztály és a magas jövedelmű rétegek lakástulajdon-szerzését támogatják. Szerintük nagyobb arányban kellene a kormánynak a lakhatási válsághelyzetben lévőket támogatnia, és a bérlakások számának növelésére költenie.

Rovatok