Index Vakbarát Hírportál

Hatvanmilliárddal pótolták ki a költségvetés rendkívüli tartalékát

2015. november 3., kedd 11:24 | aznap frissítve

Az Országgyűlés kedden megszavazta 60 milliárd forint visszapótlását a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt alapba – írja az MTI. A változtatással a kormány a közmédia 47 milliárdos adósságát is átvállalta. 

A költségvetés módosítására Varga Mihály szerint azért volt szükség, mert a menekültválság miatt szinte teljesen kimerült a rendkívüli keret. A 60 milliárdból 30 szolgál kifejezetten a migrációval összefüggő intézkedésekre az NGM sajtóközleménye szerint. A módosítással egyúttal létrehoznak egy új, egymilliárdos tételt a Belügyminisztérium költségvetési fejezetében a menekültekkel kapcsolatos kiadások fedezésére. 

A költségvetési bizottság egy módosító indítványával 25 milliárd forint többlettámogatást biztosít a Modern Városok Programra, a megyei jogú városok fejlesztéseinek előkészítésére, illetve idén megvalósuló beruházásaikra. 

A törvénymódosítás tartalmazza még az MTVA 47 milliárd forintos adósságának átvállalását is. 

Varga Mihály szerint a növekvő kiadásokat a tervezetthez képest kedvezően alakuló forgalmiadó- és jövedékiadó-bevételek biztosítják. A büdzsé módosításában a kiadási és bevételi főösszegek azonos mértékben változnak, vagyis nullszaldósak, így sem a pénzforgalmi, sem az uniós módszertan szerinti hiányt nem változtatják.

Rovatok