Index Vakbarát Hírportál

Ott tartunk, ahol a kétezres évek elején

2015. november 4., szerda 07:07

A gazdag országokat tömörítő OECD országainak többségében az utóbbi években rekordon voltak a jövedelmi egyenlőtlenségek. Az OECD‑országokban jelenleg a lakosság leggazdagabb 10 százaléka 9,6‑szor annyi jövedelemre tesz szert, mint a legszegényebb 10 százalék. Az 1980‑as években ez az arány 7:1 volt, az 1990‑es években 8:1‑re emelkedett, majd a 2000‑es években 9:1‑re - mondta Michael Förster, az OECD kutatója a szervezet egyenlőtlenségről szóló kutatását bemutató sajtóbeszélgetésén.

Förster szerint viszont

nem minden országban hasonlóak a trendek:

A Gini

A Gini-index egy közgazdasági mérőszám, ami a statisztikai eloszlások egyenlőtlenségeit méri. Leginkább a jövedelem és a vagyon eloszlásának mérésére használják. Corrado Gini olasz közgazdász vezette be. A Gini-index bármely értéket felvehet 0 és 1 között, nagyobb értékéhez nagyobb egyenlőtlenség tartozik.

a 80-as évek óta az OECD országai közül a híresen egyenlő Svédországban nőtt például a legtöbbet az egyenlőtlenség, de az egyébként is nagyon egyenlőtlen USA is jóval egyenlőtlenebb lett, miközben például az Egyesült Királyságban a 80-as évektől kezdve meredeken nőttek az egyenlőtlenségek, aztán viszont a kétezres évek óta még kicsit csökkentek is. (A nagyobb érték nagyobb egyenlőtlenséget jelez.)

Magyarországon a 2000-es volt egy nagyobb hullám az egyenlőtlenség csökkenésében, aztán 2010-től kezdve növekedni kezdtek a különbségek a háztartások rendelkezésre álló jövedelmében.

2012 óta viszont újra csökkentek kicsit az egyenlőtlenségek.

Ezzel Magyarország az OECD-országok között amúgy közepesen egyenlőtlen országnak számít. 

Az egyenlőtlenség válság utáni növekedését magyarázza, hogy

a válság különösen rosszul érintette a szegényebbeket.

2007 és 2011 között a háztartások rendelkezésre álló jövedelme csökkent Magyarországon, az alsó tíz százalék jövedelme átlagon felül esett vissza. Bár olyan rossz nem volt nálunk a helyzet, mint például Spanyolországban, vagy Görögországban, a régióban Szlovákiában például a válság ellenére még javult is az alsó tíz százalék jövedelmi helyzete.

Magyarországon a relatív szegénység helyzete nagyjából az egyenlőtlenség változásával együtt mozgott: a válság után nőtt, aztán 2012 óta kicsit csökkent. A népességen belül viszont különféleképpen alakult ez a trend: a 17 év alattiak körében 2012 óta egyre kevesebben számítanak relatív szegénynek, tehát egyre kevesebben élnek olyan háztartásban, ahol a jövedelem nem éri el az mediánjövedelem 60 százalékát.

A 65 évesnél idősebbek körében viszont egyre többen voltak relatív szegények. 

Medgyessi Márton, a Tárki kutatója szerint a teljes képhez hozzátartozik, hogy a jövedelmi adatok nem írják le jól a helyzetet: az eladósodottság is sokat számít. A statisztika így sok

olyan embert nem számít szegénynek, akinek a havi jövedelmének egy jelentős része a hiteleinek törlesztésére megy el.

Michael Förster szerint hosszabb távon az utóbbi évtizedekben két trend miatt nőttek az egyenlőtlenségek.

A gazdagok és a szegények közötti egyre mélyülő szakadék csökkentéséhez és a mindenki előtt nyitva álló lehetőségek megteremtéséhez négy fő területen van szükség intézkedésre az OECD szerint:

Rovatok