Index Vakbarát Hírportál

Módosulnak a jövő évi adótörvények

2015. november 13., péntek 17:41

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága pénteken több módosítást is elfogadott a jövő évi adótörvényekhez kapcsolódóan, írja az MTI. Változhatnak például a szeszfőzdékre, a munkavállalói résztulajdonosi programra és az önkormányzatok adóelőnynyújtási lehetőségére vonatkozó szabályok.

Egy módosítás lazítana a megbízható adózói minősítés feltételein a nagyobb vállalkozások esetében, mivel ezeknél nagyobb az adminisztrációs hiba esélye. Elkülönített letéti számlát kellene nyitniuk a szeszfőzdéknek a bérfőzéshez kapcsolódó jövedéki adó befizetéséhez. Ez arra lenn jó, hogy a jövedéki adó egyértelműen elkülöníthető legyen a szeszfőzde adóalanyként teljesített befizetéseitől. A bizottság egy olyan változtatást is elfogadott, amely mentesíti az ajándékozási illeték alól azokat az ügyleteket, amelyekben a munkavállalói résztulajdonosi program keretében ingyenesen szerez valaki értékpapírt, üzletrészt, tagi részesedést.

Több új szabály került be az illetéktörvénybe arról, hogy lakásvásárláskor mikor nem kell vagyonátruházási illetéket fizetni. Ilyen például az az eset, amikor valaki úgy vásárol meg egy lakást, hogy azt rögtön bérbe adja a korábbi tulajdonosának. A bérleti időnek legalább 5 évre kell szólnia, az éves bérleti díj pedig nem haladhatja meg a vételár 7 százalékát. A szerződésben rögzíteni kell azt is, hogy a bérlővé vált korábbi tulajdonos 5 éven belül visszavásárolhatja a lakást az általa kapott pénznél 5 százalékkal magasabb összegért.

Egy másik elfogadott módosítás tisztázza, hogy a külföldön vagy belföldön fizetett úthasználati díj 7,5 százaléka vonható le az iparűzési adóból. A változtatás bővíti az önkormányzatok adóelőlegnyújtási lehetőségét is azzal, hogy valamennyi vállalkozó számára megállapíthatnak adókedvezményt az alapkutatás, alkalmazott kutatás vagy kísérleti fejlesztés költségének 10 százalékának megfelelő összegben. Egy változtatás pontosítja a biztosítási díj visszaigénylésének módját a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések megszűnése esetén.

A bizottság változtatna az adóhatósági becslés szabályain. Javaslatuk szerint az adóhatóságnak kell bizonyítania azt, hogy a becslés alkalmazásának feltételei fennállnak, továbbá azt is, hogy a becslés alapjául szolgáló adatok, tények, körülmények és az alkalmazott módszerek megfelelőek az adó alapjának becslésére. Az adótörvényeket módosító törvényjavaslathoz adott bizottsági összegző módosító indítvány kimondja azt is, hogy kizárólag közérdekű bejelentésből származó, ellenőrizhető bizonyítékkal alá nem támasztott adatok alapján adóbecslés nem alkalmazható.

Rovatok