Index Vakbarát Hírportál

Japán megint visszacsúszott a recesszióba

2015. november 16., hétfő 11:23

A hazai kereslet csökkenése miatt tovább gyengült a japán gazdaság teljesítménye az idei harmadik negyedévben, technikai recesszióba taszítva ezzel az országot, írja az MTI.

A kormány hivatala által hétfőn közzétett számok szerint a hazai össztermék (GDP) - az országban előállított termékek és a szolgáltatási szektor teljesítményének értéke - éves összevetésben 0,8 százalékkal esett a harmadik negyedévben, és 0,2 százalékkal zsugorodott az előző negyedévvel összevetve.

A japán vezetés évek óta próbálja beindítani az évtizedek óta deflációval küzdő japán gazdaságot. Többször próbálkoztak pénzpolitikai és költségvetési eszközökkel, és a recessszió miatt most is esélyes, hogy próbálkoznak majd ilyesmivel. AReutersnek nyilatkozó elemző szerint ugyanakkor a gazdaság szerkezetével is bajok vannak, ilyen például az elöregedő népesség miatt jelentkező munkaerőhiány, amivel kezdeni kéne végre valamit. Amari Akira, a japán gazdasági miniszter azt mondta, a helyzeten javítana, ha a japán cégek fizetésemelésre költenék azt a rekordmennyiségű pénzállományt, ami az utóbbi időben felgyülemlett náluk.

Miután a japán gazdaság a második negyedévben is gyengülő teljesítményt mutatott, a világ harmadik legnagyobb gazdasága technikai recesszióba csúszott. A kormány előzetes GDP-becslésének adatai szerint a hazai kereslet 1,2 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Japánban az utóbbi években egymást váltják a recesszió és fellendülés időszakai. A mostani gyenge GDP-adatok újabb ösztönző lépéseket válthatnak ki a kormány részéről.

Rovatok